Náš zavírací kapesní nůž je inspirován tradičními “švýcaráky”, které si inženýři Hanzelka a Zikmund zakoupili při své první cestě během zastávky v Curychu. I tento ocelový nůž pochází ze Švýcarska, ale z toho Českého, přímo z města Mikulášovice. Tam má nožířské řemeslo více než dvou set letou tradici a my Vás nyní vezmeme do zákulisí firmy Mikov, která nože Hanzelka a Zikmund vyrábí.
NÁVRH
Než vznikl jakýkoli návrh, požádali jsme inženýra Miroslava Zikmunda, zdali by nám mohl popsat jak nůž, který si v roce 1947 ve Švýcarsku zakoupil, vypadal a jaké měl funkce. I po více než 70 letech se nám dostalo podrobného popisu a tak jsme o noži získali jasnou představu.
Na rozdíl od původního nože byla naším požadavkem ryze česká výroba, kovová střenka a v neposlední řadě decentní logo Hanzelka a Zikmund.
MATERIÁL
Na výrobu čepelí, nástrojů i střenky se používá kvalitní nerezová ocel 420 o tvrdosti 53-55HRc. Ta se z obrovského kotouče pomalu odmotává a z plátu se vysekávají jednotlivé díly nože.
KALENÍ
Vyseknuté díly putují do kalírny, kde jsou tepelně zpracovány v průběžné a popouštěcí peci. Díky kalení se ocel stane tvrdší.
VÝBRUS ČEPELE
V mokré brusírně se docílí požadované geometrie ostří čepele. Automatický stroj odebere větší množství materiálu, čepel je ale v této fázi zatím tupá.
OMÍLÁNÍ
Polotovar čepele se následně brousí a vyleští v omílací lince.
SKLÁDÁNÍ
Díly s překresleným střihem nečekají nůžky, ale pásová pila.
ZBROUŠENÍ STŘENKY
Nůž se vloží do dřevěného nástavce a střenka se zbrousí. Zmizí tak stopy po nýtování a střenka získá svůj charakteristický povrch.
OSTŘENÍ
Poté přichází na řadu ostření, které vyžaduje nemalou zručnost a zkušenou ruku řemeslníka.
GRAVÍROVÁNÍ LASEREM
Po poctivé ruční práci následují nejmodernější technologie a na střenku nože se laserem vygravíruje logo.
KONTROLA KVALITY
Poslední fází výroby je kontrola kvality a příprava na expedici.
Kapesní nůž je dokončen a připraven Vám spolehlivě a dlouho sloužit.